CIRCULAIR CEMENT ZET TRADITIONELE BOUW- EN SLOOPWERELD OP ZIJN KOP

[Bron: mvonederland.nl]
New Horizon Urban Mining lanceerde vanochtend op de Provada samen met De Rutte Groep ‘Freement’. Freement is circulair cement dat wordt verkregen door een baanbrekende, innovatieve betonverwerkingsmethode met de ‘smart liberator’.

Beton is het meest toegepaste materiaal in de bouw én tegelijkertijd een van de meest verontreinigde bouwmaterialen. Wereldwijd komt er meer dan 5 miljard ton CO2 vrij bij het maken van beton. Omgerekend produceren we maar liefst 1 kuub beton per persoon per jaar. Wereldwijde inzet van circulair ‘Freement’ zorgt voor 9% minder CO2 emissie.

Anders dan traditionele grove betonbrekers wrijft en draait de smart liberator cementsteen subtiel van betonpuin af en ‘bevrijdt’ het als ’t ware tot herbruikbaar cement. Voor de vastgoedwereld is het de komende jaren onontkoombaar om te gaan werken volgens een circulair economisch model. “Deze nieuwe, circulaire manier van beton verwerken kan snel groter worden als gebouweigenaren ervan overtuigd raken dat ze met Freement kiezen voor een hoogwaardig, niet duurder en circulair product. Daarmee werken zij mee aan minder productie van nieuw cement en zo aan minder CO2-uitstoot”, aldus Michel Baars, oprichter van New Horizon en voortrekker op het gebied van circulair bouwen en slopen.

Klik hier voor het filmpje over de werking van de smart liberator en Freement.

‘FREEMENT VERDIENT INTERNATIONALE AANDACHT’ (ANDRÉ KUIPERS)

Michel Baars en Youri Rutte, mede-eigenaar van het Amsterdamse familiebedrijf De Rutte Groep reikten de eerste zak Freement uit aan astronaut André Kuipers. Hij lichtte tijdens de lancering zijn visie op circulair bouwen toe: “Wat ik tijdens mijn ruimtereizen en door onderzoek op aarde waarneem is zorgwekkend. Natuurlijke bronnen raken uitgeput en de gevolgen van milieuvervuilende processen worden merkbaar. Het maken van beton is schadelijker dan de uitstoot van alle transport op aarde bij elkaar. Dus een slimme technologische noviteit als een beton liberator die in één klap zorgt voor zoveel minder CO2, verdient internationale aandacht en inzet.”

De Rutte Groep, vooral bekend van wegenbouw maakt Freement met veel trots. Voorheen is het nooit gelukt beton circulair te maken. Youri Rutte: “Freement is een enorme stap in de richting van een circulaire sloop- en bouwwereld. Het recyclen van in principe bruikbaar beton uit gebouwen tot slechts fundering onder wegen zal definitief tot het verleden gaan behoren. Ik durf dit een wereldprimeur te noemen; en we halen met de liberator nu letterlijk waarde uit beton.”